Windows XP | Prezentare

Windows XP este o linie de sisteme de operare dezvoltate de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri si centre media. Literele XP provin de la cuvantul englez experience (experienta).

Windows XP a primit numele de cod Whistler, deoarece multi colaboratori de la Microsoft au schiat in timpul dezvoltarii lui la partia Whistler-Blackcom din Columbia Britanica, Canada. Windows XP este succesorul sistemelor de operare Windows Me si Windows 2000, si este primul sistem de operare pentru consumatori produs de Microsoft pe modelul kernel-ului si al arhitecturii NT (New Technology) a lui Windows NT. Windows XP a imbunatatit vechiul Windows NT cu unul nou compatibil cu mai multe programe. Windows XP a fost lansat la 25 octombrie 2001 si pana in ianuarie 2006 a fost vandut in circa 400 de milioane de exemplare, conform unei estimari facute de IDC.

Cele mai intalnite versiuni (editii) de Windows XP sunt Windows XP Home Edition, creat pentru utilizatorii care lucreaza la domiciliu, si Windows XP Professional Edition, care are facilitati aditionale, ca de exemplu suportul pentru domeniile Windows Server sau doua procesoare fizice. El este facut pentru utilizatorii avansati precum si companii. Windows XP Media Center Edition este imbunatatit cu facilitati multimedia ce permit utilizatorului sa inregistreze si sa vizioneze televiziunea digitala, sa vizioneze filme DVD si sa asculte muzica. Windows XP Tablet PC Edition este proiectat sa poata rula pe platformele PC-urilor tableta. Au fost lansate de asemenea Windows XP 64 bit Edition pentru procesoarele IA-64 (Itanium) si Windows XP Professional x64 Edition pentru x86-64.

Windows XP este cunoscut pentru stabilitatea si eficienta sa, in contrast cu versiunile 9x de Microsoft Windows. Prezinta o interfata semnificant modificata, prezentata de Microsoft drept mai prietenoasa pentru utilizator decat in celelalte versiuni de Windows. Un nou management al software-ului reuseste sa evite iadul DLL-urilor care a marcat celelalte versiuni de Windows. Este prima versiune de Windows care, pentru a combate pirateria informatica, necesita o activare, o facilitate care nu a fost agreata de toti utilizatorii. Windows XP a fost criticat pentru vulnerabilitatile legate de securitatea prelucrarii datelor, pentru integrarea prea stransa a aplicatiilor ca de ex. Internet Explorer si Windows Media Player, precum si pentru aspecte legate de interfata implicita a spatiului de lucru.

Windows XP a fost in lucru inca din 1999, cand Microsoft a inceput sa lucreze la Windows Neptune, un sistem de operare care urma sa devina Home Edition al lui Windows 2000. A fost pana la urma unit cu proiectul Whistler, care a devenit mai tarziu Windows XP.

[sursa Wikipedia]