Ubuntu Desktop| Prezentare

Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux pentru computerele personale, servere si netbook-uri. Ruda apropiata a sistemului de operare Debian GNU/Linux, Ubuntu se doreste a fi usor de instalat si folosit, des actualizat si neingradit de restrictii legale. Ubuntu este sponsorizat de Canonical Ltd., o companie privata fondata de antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth.

Numele sistemului de operare provine din limba zulusa, unde ubuntu este o ideologie ce poate fi definita pe scurt drept credinta intr-o legatura universala ce uneste intreaga omenire. Sloganul adoptat, Linux pentru fiinte umane incorporeaza unul din scopurile declarate ale proiectului, acela de a face din Linux un sistem de operare popular si usor de folosit. Cea mai recenta versiune cu asistenta pe termen lung este Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx si a fost lansata pe data de 29 aprilie 2010.

Caracteristici

1. Usurinta in folosire

Ubuntu foloseste mediul de lucru GNOME, al carui scop este sa ofere o interfata gratuita, simpla si intuitiva, dar in acelasi timp si o pleiada de aplicatii si programe moderne. Suita de birou OpenOffice.org, navigatorul web Mozilla Firefox si editorul grafic GIMP sunt cateva din programele distribuite implicit.

Dupa instalarea sistemului de operare, utilizatorul este intampinat de un spatiu de lucru fara pictograme, in care culorile portocaliu si maro sunt predominante. Programele de uz general sunt instalate in meniul Aplicatii. Locatiile importante si cele mai des frecventate sunt grupate in meniul Places. Modificarea parametrilor de functionare se poate face cu usurinta din meniul System. Ferestrele deschise pot fi vizualizate in bara din josul ecranului.

Ubuntu este localizat in peste 40 de limbi, inclusiv limba romana. Utilizatorii se pot folosi de unealta de traducere Rosetta pentru a contribui corecturi si/sau traduceri noi.

Din dorinta de a-l face mai usor de folosit, dezvoltatorii au pus accent pe folosirea comenzii sudo. Aceasta comanda permite utilizatorilor sa indeplineasca sarcini administrative fara a initia o sesiune cu drepturi administrative.

2. Metode de distributie

Ubuntu poate fi descarcat ca imagine ISO si incape cu usurinta pe un CD. Alternativ, utilizatorii pot comanda gratuit prin posta versiunile 6.06 si 7.04 folosind serviciul ShipIt oferit de Canonical. Multe distributii Linux necesita descarcarea a numeroase imagini ISO si procesul lor de instalare poate dura cateva ore, dar Ubuntu poate fi instalat rapid, de pe un singur disc.

Incepand cu versiunea 6.06, CD-ul de instalare Ubuntu poate fi folosit si ca LiveCD. In acest fel, utilizatorul poate experimenta cu programele disponibile si verifica compatibilitatea sistemului de operare cu hardware-ul existent fara a porni procesul de instalare. Exista si un CD alternativ, pentru cei ce intampina probleme la instalarea de pe LiveCD, au un sistem slab performant sau pur si simplu doresc o instalare avansata folosind programul debian-installer.

LiveCD-ul contine si o colectie de software open source ce poate fi instalat pe sistemul de operare Microsoft Windows: Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, AbiWord, Blender sau ClamWin.

Fiecare versiune este lansata in doua variante: una destinata instalarii pe computere personale de birou si laptopuri si o a doua pentru servere. Prima este disponibila pentru arhitecturile x86 si x86-64, in timp ce la a doua se adauga suport pentru arhitectura SPARC (fara LiveCD).

3. Usurinta in instalare

Ubuntu poate fi instalat folosind un LiveCD. Utilizatorul trebuie sa porneasca computerul folosind acest LiveCD si nu discul dur. Urmeaza procesul de instalare, in care utilizatorul este ghidat de un program special. Informatii amanuntite despre procesul de instalare se pot gasi pe situl oficial.

Dupa instalare, Ubuntu ofera o optiune de actualizare automata. Cu permisiunea utilizatorului, sistemul de operare gaseste, descarca, instaleaza si configureaza actualizarile existente in mod automat.

[sursa Wikipedia]