TOTC

Filiera: Tehnologica

Profil: Tehnic

Specializarea: Tehnician Operator Tehnica de Calcul

Cand am ales specializarea TOTC, am citit ca "voi putea sa instalez sisteme de operare (Windows, Linux), sa configurez diferite programe si aplicatii(Word, Excel, PowerPoint, WinRar), sa instalez antivirusi si sa configurez retele de calculatoare". Am aflat ca "ma pot anjaja la firmele care asigura servicii de internet". Acesta a fost inceputul ...

Când am finalizat clasa a VIII-a, am aflat că formarea profesională inițială, după terminarea clasei a VIII-a, se realizează începânc cu anul 2009 în 2 etape, astfel: ciclul inferior al liceului (clasele a IX-a și a X-a, învățământ obligatoriu); ciclul superior al liceului (clasele a XI-a și a XII-a, învățământ postobligatoriu). Am aflat că după finalizarea învățământului obligatoriu (clasa a X-a) elevii pot opta pentru continuarea studiilor în ciclul superior al liceului sau pot alege să părăsească sistemul de învățământ în vederea angajării pe piața muncii.

Știu că elevii care termină studiile în învățământul postobligatoriu și vor finaliza cursurile liceale, vor putea susține examenul de bacaluareat, precum și examenul de certificare de nivel III (tehnician), după parcurgerea unui stagiu de pregătire practică.

La admiterea în liceu, am optat pentru Domeniul Electronică și Automatizări. Astfel în clasa a IX-a am beneficiant de pregătire de bază în domeniul electronică-automatizări iar în clasa a X-a am beneficiat de pregătire generală în domeniul electronică-automatizări.

La începtul clasei a XI-a, am optat pentru calificarea Tehnician operator tehnică de calcul. În clasa a XI-a și, anul următor, în clasa a XII-a, am parcurs și voi parcurge pregătirea de specialitate în calificare de nivel 3 pe care am ales-o. Aș fi putut să aleg fie tehnician operator tehnică de calcul, fie tehnician telecomunicații, fie tehnician automatizări.